пʼятниця, 26 березня 2021 р.

Ігор ОЛЕКСАНДРОВИЧ: "Про кіно у клубі 70-х років"


Десь в кінці 1950-х років до клубу було добудовано приміщення кінобудки. І в 1960-70-х роках кіномеханіки Ярослав Левицький , Марія Василюк- Шмотолоха впевнено провадили цю справу і були шанованими людьми. Біля них завжди крутились зацікавлені пацани,що хотіли надати "допомогу" і мати змогу дивитись фільми.


Тоді було чимало моментів, коли копії фільмів рвались, тому при перемотці їх оперативно клеїли, щоб запобігти «свисту» глядачів. Ціна на кіносеанси (денні, вечірні, дитячі, дорослі)- від 5 до 20 копійок за квиток. Двосерійні фільми - вдвічі дорожче. Оплата перед початком сеансу в залі або при вході. На дорослі фільми "про любов", дітей, що іноді ховались, випроваджували "за шкірку".
Скільки ж емоцій в переповненому клубі викликали фільми: французькі та італійські «Фантомас», "Фанфан-тюльпан", "Зорро", "Шербурзькі парасольки" , "Велика прогулянка", "Неприборкана Анжеліка", україномовні «Анничка», «Тіні забутих

предків», «Білий птах з чорною ознакою», індійські фільми «Син прокурора», "Бродяга", «Зіта і Гіта», «Рам і Шіам», радянські "Кавказька полонянка", "Неуловимі месники", "Джентльмени удачі", "Калина червона", польський "Анатомія кохання", мексіканський "Єсенія"!
Популярні фільми демонструвались «по перевозці», тобто в один день у кількох селах. Тому інколи сеанси фільму переривалась, бо «на роверах» не встигали привезти чергові частини фільму і люди виходили на «перекур».
Сеанси затягувались до 1 години ночі і довше, але захоплення та сльози були тоді постійними супутниками такого кіно.
Радянські фільми рідко викликали стільки емоцій, а пропагандистські фільми, такі як "Малая Земля" по Брежнєву збирали організовано, демонструвались в майже порожньому залі. Часто у вихідні дні та на свята, після демонстрації фільмів, починалося інше дійство - "танці до рані".
------------------------------------------------
З коментарів до публікації на Фейсбуці:
Так і було!Мій перший фільм,який дивився у клюбі-"Щит і меч".Сидів з мамою у першому ряду і запам"ятав пісню та головного героя-розвідника Олександра Бєлова,роль якого виконував Станіслав Любшин...
А мій перший був "Невловимі..." в клубі на Софіївці... за 10 копійок. Через 20 хвилин у мене почалась "морська хвороба" - потягло на ригайлівку... яка минула з кінцевим титром "Кінець фільму".

Немає коментарів:

Дописати коментар