четвер, 20 грудня 2018 р.

Є така версія: російський пряник - від українського слова прати.

Брати Капранови:
Це - праник, від слова "прати". У старі часи, коли не було пральних машин, такими праниками вибивали білизну при пранні.
Коли у 1169 році Андрій Боголюбський зруйнував Київ, то крім ікони Вишгородської Богоматері він вкрав ще багато чого - зокрема і праники. Але з пранням у наших недалеких сусідів тоді не складалося, що робити з праником, вони не знали. Тому спробували ці красиві візерунки відбивати на коржах перед тим, як їх пекти. Коржі назвали "прянікамі" - бо ж робили їх праником.
Отака історія.

Церкві Св.Параскеви, що в Івано-Франківських Опришівцях, 110 років



Сьогодні церква Св.Параскеви, що в Івано-Франківських Опришівцях, відзначає свою 110-у річницю. З цієї нагоди провели зустріч з студентами семінарії. Говорили про історію церкви, презентували книжку та ще раз показали фільм, який було знято творчою групою на чолі з о. Тарасом Огарем ще 10 років тому.

...БО ВОРОН ВОРОНУ ОКО НЕ ВИКЛЮЄ

Ярослав Заброварний :
    Зауважте, товариство, після ,,революції Гідності ніхто так і не сів за грати за вбивство ,,Небесної сотні'', а пройшло вже 4 (!) роки. 
    Ті, хто розстрілював людей, молодих хлопців, так і не вцілили в жодного кубіва, турчинова, яценюка. Чому??!! Що, в снайперів забракло вміння? Адже, за логікою, щоб подавити спротив, треба знищувати керівників. Чи не так??! Інших, до речі, напевно можна було стріляти. Та Турчинов, Кубів і Яценюк, згадайте, ходили з великими яскравими жовтими шарфами. Може, для того, щоб снайперу було краще цілитись. І він (вони) замість вбивати 3 (три) людини, вбили сотню. Бо цих їм, за логікою, було заборонено вбивати!! 
    Ці тепер у владі, і з вбивцями все в порядку. І в країні, за великим рахунком нічого не змінилось. Отже, це був ПЕРЕВОРОТ, а ніяка не революція. Бо ж до влади прийшов засновник партії регіонів, тої партії, яка тоді була при владі. Кліка, яка була, така й лишилась. Тільки змінились, по великому рахунку, ,,володарі'' разом з їхніми свитами. Вітаю, йдемо до Європи!

Саме цей коментарій було розміщено на ФБ у відповідь на публікацію, яку розміщуємо нижче.