пʼятниця, 25 березня 2016 р.

...Просимо Вас: - не допускати спроби перейменувати Івано-Франківськ на Станіслав і не реєструвати жодні заходи чи об’єкти з цією назвою...

п. Русланові Марцінківу,
Голові м. Івано-Франківська
Івано-Франківській міській раді
Вельмишановні Добродії!
Все настирливіше національно несвідомі мешканці Івано-Франківська вимагають повернути йому «історичну» назву «Станіслав». Чому ця назва вважається історичною?
 Адже на місці, де тепер Івано-Франківськ, ще перед його заснуванням було село Княгинин і його угіддя. Княгининські поля були від Бистриці до Бистриці, від Вовчинця до Крихівців, і навіть деякі громадяни Княгинина переселялися до Крихівців, щоб бути ближче до своїх наділів. На неродючій і непридатній для землеробства землі, яка зараз під міським озером, були княгининські сіножаті. Перша згадка про Княгинин у 1427 р. – Notaty, nr 124, 1138, архів м. Львова.
Місто, яке польські окупанти побудували на землях Княгинина, назвали Станіслав – у честь одного зі шляхти Потоцьких. Потоцькі – з українського роду. То зрадники, перевертні (по-галицьки – перекиньчики), то вороги України настільки, що польний гетьман Міколай Потоцький керував лядським військом під Берестечком. То була не єдина нагода Потоцьким показати «ойчизні» свою холопську вірність.

Серед цих вірних слуг Польщі був і намісник Галичини граф Андрій Потоцький. Він люто ненавидів українців. Використовував свою посаду, щоб притісняти їх на кожному кроці. За то в 1908 р. його убив студент-патріот Мирослав Січинський, який, до речі, у 1911 р. з допомогою Дмитра Вітовського втік зі станіславської тюрми «Діброва».
Станиславув побудували, щоб затьмарити славу стольного Галича. Саме тому до кінця польської окупації не було Галицького повіту, а теперішній Галицький район був поділений між Рогатинським і Станіславським повітами.
День міста Івано-Франківська до 1997 р. святкували у день народження Івана Франка.
Тепер день міста відзначають 8 травня, бо в цей день за польським католицьким календарем є іменини «сьвентего Станіслава». Перенесли на цю дату тому, що в цей день містові надали Магдебурзьке право.
Заведення Магдебурзького права у Галичині дуже притіснило корінне населення. Воно позбавило міські громади прав керувати містом, вершити суди і розпоряджатися на свій розсуд, без втручання центральної влади, громадськими землями навколо міст. Між давнім руським громадським правом і Магдебурзьким була велика різниця. За громадським правом у вирішенні громадських питань могло брати участь усе доросле населення, за Магдебурзьким – тільки вибрані в магістрат.
Ще в 1413 р., задовго до заснування Станіславова, Городельський сейм постановив, що нашими областями мають керувати тільки католики, і позбавив однакових прав схизматиків (православних) із польсько-литовським дворянством.
Магдебурзьке право з чужими для нашого вуха термінами (фохти, ратмани, бурмістри, ландвойти), з вимогою для наших промисловців і купців їздити не найближчими, а витратнішими околичними шляхами, на яких понасаджували збирачів мита, дуже утруднювало нам і торгівлю.
Отже, поляки використали Магдебурзьке право для ще більшого поневолення українців.
Щодо українців, то відзначати їм прийнятття Магдебурзького права рівнозначне святкуванню дати введення, наприклад, валуєвського циркуляру про заборону української мови.
Тому просимо Вас:
- не допускати спроби перейменувати Івано-Франківськ на Станіслав і не реєструвати жодні заходи чи об’єкти з цією назвою;
- припинити усякі лицедійства й «історичні» заходи навколо палацу Потоцьких і спроби його реставрації, бо він – свідок нашої національної ганьби;
- відновити день святкування міста Івано-Франківська 27 серпня – у день народження Івана Франка.


Петро Арсенич, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, працівник музею «Освіта Прикарпаття» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, член Правління обласної «Просвіти», історик – музеєзнавець:
Володимир Качкан, доктор філологічних наук, професор, академік, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Міжнародних та Всеукраїнських премій;
Юрій Манюх, директор Інституту «Живе Слово»;
Богдан Томенчук, керівник Галицької археологічної експедиції Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;
Юрій Угорчак, директор музею «Освіта Прикарпаття» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З коментарів: 
Володимир Шулепін "де тепер Івано-Франківськ, ще перед його заснуванням було село Княгинин і його угіддя." ....... поправка..... Станиславів збудовано на місці села Заболоття (1437 р.) , а не Княгинин. приміські села Княгинин-Гірку та Княгинин-Колонію були приєднані в 1921р.

Немає коментарів:

Дописати коментар