середа, 20 листопада 2019 р.

Анатолій МАТВІЙЧУК: МЕДИТАЦІЯ І МОВНІ ПРОЗРІННЯ

    Є думки, які приходять у свідомість лише у стані медитації, яку я постійно практикую. У цьому особливому стані, коли думка позбавляється від усіляких суб»єктивних нашарувань і зайвих емоцій, деякі речі раптом відкривають свою глибинну суть. Такі відкриття і називаються прозрінням.

    Прозріння бувають різної якості. Це або абсолютні знання, які ще невідомі людству і перебували вони у закодованому вигляді десь в енергоінформаційному полі землі, поки не проявилися комусь. Або це прозріння відносні – коли раптом привідкривається суть речей, якими певна людина ніколи не займалася і не досліджувала їх, а тут раптом все розкривається у своїй простоті і величі одночасно.
    Саме так, однією з безсонних ночей прийшло до мене підтвердження того, що українська мова є однією з найдавніших мов сучасного світу. Нині існує чимало публікацій і досліджень, де українська мова називається прамовою арійських народів і десь у глибині століть зливається з однією з найдавніших мов Землі – санскритом. Відомо, що сотні спільних слів українською мовою і на санскриті означають практично одне і те ж. Якщо вам цікаво - просто погугліть, я не буду витрачати на це час.
    Але я хочу звернути вашу увагу на сучасний український алфавіт – що означають у ньому деякі літери і слова. І чому літери алфавіту розташовані саме в такій послідовності? Чому більшість дієслів нашої мови мають дуже схожу структуру? Що це все означає? От на ці питання прийшла мені відповідь в стані медитації.
    Якщо вас зацікавило – йдемо далі!
Отже, літера «А» Перша літера алфавіту – найголовніша – і як фонема, і як певне позначення найважливішої субстанції, пов»язаної із творенням цього світу. Найзагадковіше слово на санскриті звучить як «АТМА» і має кілька значень: духовна сутність, найвище божество, дух творіння.
    У буддійській філософії слово «АТІ» значить абсолютний дух, той що дає життя і зміст усьому сущому, одухотворяє і приводить у рух все на світі.
Один із найдавніших алфавітів світу – Девангарі, що обслуговує санскрит, хінді і ще з десяток мов, має всі фонетичні закінчення літер алфавіту на звук «А». Це мабуть теж не випадково.
    І ось відкриття, що вразило мене своєю простотою – всі українські і праслов»янські дієслова, тобто слова, що означають дію, створенні з поєднання перших літер алфавіту і суфіксу «Ати» (саме від того – давнього «аті», що означає живий дух творення). Єдине, що – літера «А» в суфіксі «ати» з віками не завжди чітко зберегла свою фонетику, тому я буду позначати її давнім символом твердий знак «Ъ».
    А далі – усе просто: йдемо за алфавітом.
Б – друга літера алфавіту. Додаємо до неї прадавній, трохи змінений суфікс «АТІ». Б + ЪТІ. Що отримуємо? БИТІ, БУТИ – найважливіше категоріальне слово і поняття. Бути – значить існувати! Добавляєте будь-які префікси і суфікси і отримуйте, що хочете: будні, набуток, прибуток, будучність, буденність…
    В – третя літера алфавіту. В + ЪТІ. Отримуємо «Въти» прадавнє слово, зя кого з»явилося слово «вєди». Ми його знайємо як «відати» - тобто розуміти суть речей, закони природи і всесвіту. Не знати, а саме відчувати душею!
    Г – третя літера. Г + ЪТІ. «ГУТІ» Перше слово, яке говорить немовля звучить так «ГУ» або «АГУ». Старослав»янською мовою говорити було - «гудаті». Ця форма збереглася в білоруській мові «Як жа мнє ня петь, як жа нє гудеть…». Тобто, ця літера означає – говорити, озвучувати і передавати словесно свої знання іншим. У нас збереглася форма «гудити» - обговорювати когось.
    Д – відповідно: Д + ЪТІ = виходить ДІЯТИ. Виконувати якусь фізичну або іншу діяльність, змінюючи світ.
    Є – відповідно Є +ЪТІ = виходить Єті – єднати, поєднувати.
    Ж – відповідно ЖЪТІ, тобто ЖИТИ, розвиватися, змінюватися в часі і просторі.
    З – відповідно ЗРЪТІ, ЗРІТИ - тобто дивитися і бачити, пізнавати і розпізнавати.
    І – відповідно І + ЪТІ. ІАТІ, ЇСТИ . Англійською – EAT
    К – відповідно К + АТІ – КААТІ, КОХАТИ, любитися, продовжувати рід.
    Л – відповідно Л + ЪТІ = ЛЛЯТИ, ЛИТИ, в той же час ЛАТЕ (молоко) італ.
    М – тут просто: М+АТИ = МАТИ, володіти чимось. Одначасно матір-володарка.
    Н – дає дуже цікаве слово – НЪТЪ, НЕ АТІ, НІ (проти духу) Заперечення!!!
    П – тут теж просто ПЪТІ – ПИТИ.
    Р – відповідно: Р + АТИ = РАТЬ, РАТИЦІ, Боронитися, Захищатися.
    С – відповідно: С + АТІ = СЕАТІ, СІЯТИ.
    Т – ця літера дає цікаве слово: Т+ ЪТІ= ТАЇТИ, звідси ТАТЬ, ворог, той, що приховує щось…
    Ви можете самостійно, включивши трохи глибинної фантазії та інтуїції, піти далі за абеткою і пошукати відповідні таємниці – і ви зрозумієте, що Мова – жива! Кожна літера, як ієрогліф, має своє вічне семантичне значення. І в кожному слові присутня божественна природа і сила. Варто пам"ятати про це!
    Не претендую на науковість дослідження. Я навів ці приклади для того, аби показати, як іноді розум пробивається крізь обезличені і омертвілі форми літер, за якими приховані найдавніші, найважливіші поняття і символи нашого буття, виражені через прості літери.
    Мудрі люди давніх часів розуміли, що на початку було СЛОВО, І СЛОВО було у БОГА, І СЛОВО було – БОГОМ!
    І на це нам так відверто натякають перші слова Євангелія від Іоана?!

Немає коментарів:

Дописати коментар