понеділок, 25 вересня 2017 р.

Чи бачили місцеві чиновники Прикарпаття "Барви душі" людей з обмеженими можливостями? (відеосюжет)

    У 2010 році ООН прийняла Конвенцію "Про права людей з інвалідністю", в якій зобовязала всі країни Всесвітньої спільноти створити належні умови, для людей з особливими потребами, щоб вони не відчували себе другосортними у своєму суспільстві. З цього приводу в Україні прийнято багато законів і розпряджень, але чи всі вони виконуються?
   
    Кожен день у житті людей з обмеженими фізичними можливостями наповнений прагненням пристосуватися до самостійного життя у суспільстві, самовдосконалюватись, приносити радість собі та оточуючим. Такий лейтмотив обласного восьмого фестивалю людей з інвалідністю під романтичною назвою "Барви душі", який відбувся у центральному народному домі міста Івано-Франківська. 
    Біля сцени були виставлені стенди рукотворних, без пербільшення шедеврів людей, обділених долею та нагороджених талантом працьовитих рук. А на сцені учасники художньої самодіяльності показували і демонстрували, що незважаючи на деякі невдачі та смуток, головне для них повноцінно жити і творити. 
    На жаль цієї жаги до життя, сили волі та наполегливості чомусь не побачили наші представники місцевої влади, хоча персональні запрошення напередодні цього дійства було надіслано. А це - заступник голови ОДА - Богдан Кобилянський, виконуючий обовязи голови обласного департаменту соцполітики - Віталій Яворський, голова обласного фонду інвалідів - Василь Жураківський, голова міського департаменту соціальної політики Василь Семанюк. Проігнорували цим заходом і місцеві засоби масової інформації. І тільки телебачення "3 студія" відгукнклась на запрошення.
    Тож цього року Обласна громадськоа організація інвалідів всіх рівнів провела цей захід самотужки , без відповідного фінансування та бодай моральної підтримки з боку місцевих чиновників. А жаль. Адже на фестиваль з"їхалось більше 50 представників з 9 регіонів нашої області.
    І тут мимоволі непрошується запитання: невже наші чиновники не знайомі з Конвенцією ООН "Про права людей з інвалідністю"? Не знають, чи просто її ігноруть? Запитання не риторичне, адже у нашій області людей з обмеженими фізичними можливостями більше 90 тисяч, а це не мало - не багато , - 10 відсотків від всього населення нашого краю.
 Про це сюжет Мирослава Бойчука та Михайла Яремчука.

1 коментар:

  1. А цей сюжет ОТБ " Галичина" так і не дала, для них виставка собак набагато важливіша ніж проблеми людей з інвалідністю.

    ВідповістиВидалити