субота, 12 серпня 2017 р.

Чи потрібен документальний фільм про діяльність Андрея Шептицького у Станіславові? (+ відео з Сергієм РОМАНЮКОМ,- Народним артистом України, виконавцем головної ролі у фільмі "Владика Андрей")

    Мирослав Бойчук

    Продовжуємо роботу над документальним фільмом з орієнтовною назвою "14 місяців єпископства Андрея Шептицького у Станіславові". 



   Ще до святкування 160-річчя з дня народження метрополита було зібрано достатньо матеріалу для його виготовлення, але коштів (хоча б на компенсацію комунальних витрат та податків) на цей проект ні духовенство, ні влада, ні меценати не дали. А без компенсації хоча б найнеобхіднішого, здійснити такий проект у наш "незалежнобудівничий" час майже не можливо. 


   Вся енергія і часові ресурси витрачаються на банальну боротьбу за виживання. Всі листи з проханнями-пропозиціями щодо цього проекту, які ми надсилали ще задовго до гучних святкувань ювілею одного з найзнаніших ієрархів Греко-католицької церкви,  залишалися без відповіді.  З 1 квітня 2014 року таких "послань" було надіслано аж 7. 

Лист-відповідь від 13.07.2017 року.

   І тільки після особистої зустрічі з мером Івано-Франківська Русланом Марцінківим, нарешті прийшла перша офіційна відповідь від влади: "...нема змоги надати фінансову підтримку запропонованих Вами проектів"...Тому час презентації і цієї документальної стрічки досі залишається невизначеним. 

(Світлини автора).



   Але нема лиха без добра...
   По-перше,- ми знайшли, побували та відзняли залишки бібліотеки Шептицького.
   По-друге,- написали пісню, присвячену метрополиту.
   По третє,- вдалося записати інтервю з виконавцем головної ролі у художньому фільму "Метрополит Андрей", - Народним артистом України - Сергієм Романюком .

   Цієї розмови я чекав більше двох років. Якраз з того часу, коли почав роботу над вищеназваним проектом. Зйомку здійснили у старій дерев"яній церкві села Братківці, Тисминецького району, де свого часу бував Шептицький. Збереглась і резиденція метрополита, в якій він працював над своїми першими пастирськими посланнями до вірних.

   А ще вдалося одним пострілом "вбити одразу двох зайців": після розмови про участь у художньому фільму, записали інтервю і на авторську телепередачу Богдана Кучера "Говорить Івано-Франківськ", яку незабаром ви зможете побачити на телеканалі "Карпати".
   Не будемо відкривати всіх карт зйомок. Їх наповненість зможете оцінити, якщо переглянете саму передачу та документальний фільм. А поки що, як то кажуть для "затравки" , розміщуємо невеличкі уривочки цих діалогів. 
   Віримо і прагнемо до того, щоб документальна стрічка про діяльність Андрея Шептицького на землях Прикарпаття таки дійшла до наших краян.
   Користуючись нагодою, хочу подякувати за допомогу у зйомках інтервю оператору Михайлові Яремчуку,  мешканцевям с. Братківці Павлу Федоріву, історику Вячеславу Гап"яку, диякону Братковецької церкви п.Богдану та отцеві Романові Дармограю. 

Фрагмент інтервю з Народним артистом україни Сергієм Романюком для документального фільму Мирослава Бойчука "14 місяців єпископства Андрея Шептицького у Станіславові".

 

Фрагмент інтервю на авторську телепередачу Богдана Кучера 
"Говорить Івано-Франківськ" 

Немає коментарів:

Дописати коментар