середа, 15 червня 2016 р.

Сьогодні, 15 червня, Івану Миколайчуку виповнилося би 75...

    Сьогодні виповнюється 75 років з дня його народження видатного актора Івана Миколайчука. Він прожив усього 46 років. За цей час встиг знятися у трьох десятках стрічок, написати майже десяток сценаріїв та попрацювати режисером.

    Іван Миколайчук народився у Чернівецькій області в селянській родині. У нього було ще 12 братів та сестер. В кіно дебютував, коли вчився в київському інституті Карпенка-Карого. Згодом, виконує роль молодого Тараса Шевченка у фільмі Володимира Денисенка "Сон". Ця робота і приносить перше визнання.
    Одночасно Миколайчук виконує одну з головних ролей у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Стрічка мала шалений успіх — здобула десятки міжнародних нагород та призів на кінофестивалях.

    Новий етап творчості Миколайчука починається на початку 70-х. У фільмі "Білий птах з чорною ознакою" Юрія Іллєнка він виступає не лише як актор, але й сценарист.
    Одна з найколоритніших ролей Івана Миколайчука — козак Василь у фільмі "Пропала грамота". Тут він також виступає співрежисером і працює над музичним оформленням стрічки, зокрема, дає нове життя звучанню бандури.
    Патріотизм у творчості Миколайчука дратує радянську владу. Митця оголошують "націоналістом" і "неблагонадійним". Зрештою, забороняють показувати фільми з його участю. І впродовж 5 років не допускають на знімальні майданчики.
    Лише наприкінці 70-х — завдяки впливовим людям — дозволили зняти фільм "Вавилон ХХ". У цій картині Миколайчук виступив сценаристом, режисером, актором і композитором. Роботу митця навіть відзначили на Всесоюзному кінофестивалі.

    Свій останній сценарій — "Небилиці про Івана" — Миколайчук так і не втілив у життя. Поки дочекався дозволу, важко захворів. І знімав картину вже режисер Борис Івченко. Шевченківську премію — за внесок у розвиток українського кінематографа — Миколайчук також отримав посмертно.


З фотоархівів родини Назаренків. Яремче,1968 рік. З"йомки фільму "Анничка". Праворуч-Іван Миколайчук і Степан Назаренко.
До теми:
    Ось і минув ювілей Івана Миколайчука. На СТБ "Вавілон-20" показують, не зовсім прайм-тайм, але будемо дякувати, що хоч не о 2-й ночі. Святкує Буковина, в Чорторию також гості навідалися. На могилі Івановій в ювілейний день квітів не густо — значить, випадкових людей там не було. А вулицю хоч і перейменували, але нікому не прийшло в голову розпорядитися хоча б до ювілею, хоча б на будинку номер 5 табличку "вул. Серафимовича" замінити на "вул. Івана Миколайчука".
     Та українці, яким не байдужі культура та духовність, завжди будуть пам'ятати Івана Васильовича, якому могло би виповнитися лише 75 ...




Немає коментарів:

Дописати коментар