четвер, 14 січня 2016 р.

На місці зруйнованої пам’ятки архітектури в Івано-Франківську споруджують чотириповерховий будинок "під старовину"

Старий двоповерховий будинок у центрі міста розвалився 11 лютого 2012 року приблизно о 19-ій годині. Не витримали конструкції перекриття між першим та другим поверхами, а також між другим поверхом та горищем. Під завалами опинилося приміщення магазину "Watsons", що знаходилося на першому поверсі будинку. На другому поверсі знаходилося комунальне підприємство "Муніципальна інспекція з благоустрою". На щастя, тоді обійшлося без жертв.


За словами начальника відділу з питань охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігоря Панчишина, будинок мав чотирьох власників, один з них – громада Івано-Франківська, яка розпоряджалася другим поверхом будинку.
Після "падіння" пам’ятки міська рада прийняла рішення "Про реставрацію з пристосуванням будинку №18 на вулиці Січових Стрільців у м. Івано-Франківську". Міська рада уклала інвестиційний договір з представником приватних власників підприємцем Богославець Галиною Омелянівною.
Влада дозволила їй реставрувати будинок та обіцяла не виставляти претензій на власність будівлі взамін на 75,6 квадратних метрів у відреставрованому приміщенні.
За договором, реставраційні та будівельні роботи повинні бути завершені протягом двох місяців з моменту отримання дозвільної документації.
Ігор Панчишин пояснює, що відлік почнеться з того часу, як буде погоджений реставраційний проект, який ще нібито не готовий.
Як писав КУРСінститут "Укрзахідпроектреставрація" у Львові розробив проект протиаварійних робіт. Наразі, стверджує Ігор Панчишин, ведуться саме протиаварійні роботи підрядною організацією ТОВ "Івано-Франківськміськбуд".
Він пояснив, що проект має затвердити обласне управління культури, а після того він напрявляється на погодження у Міністерство культури, оскільки роботи стосуються пам’ятки архітектури. І аж тоді, каже Панчишин, розпочнуться власне реставраційні роботи.
Однак самі будівельники розповідають, що вже розбирають залишки пам'ятки і будують чотириповерхівку  "під старовину". Як видно на фото, частину будівельних робіт вже виконано. До речі, цілу старовинну цеглу акуратно складують окремо від пошкодженої. Відомо, що її полюбляють використовувати для декору в місцевих рестораціях та офісах.
За словами Ігоря Панчишина, розробники проекту реконструкції мають його представити вже наступного тижня. Він зізнається, що замовник справді виставив у реставраційному завданні поверховість будинку чотири поверхи. Чиновник пояснює це тим, що власники приміщення за рахунок надбудови мають виконати інвестиційні зобов’язання перед міською владою – передати місту 75,6 кв. м.

Ihor Panchyshyn замість післямови: Франківці - атас! Всі на Майдан! Кожному проект в руки. Посполите рушення. Здвиг. Ми всі реставратори. Ми знаєм! Нас обдурили!....Курва, а хтось бачив проект? А хтось цікавився по справжньому, що відбувається. Чи когось справді цікавить порятувати місто? Шкандаль і Майдан. Мітінг. Вперед. А там хоч хай не розвидняється. А хтось знає що в місті взагалі зі старим фондом відбувається. Всі стали власниками і мають "в носі місто". А хтось схопив за руку "франківців" які ріжуть вікна, вставляють двері, ліплять балкони, монтують піддашшя, втихую і чекають коли прийде шандор і взує сусіда. Нема "шандора". Нема будівельної інспекції, нема державних грошей - бо всі стали "громадянами". Ніхто не біжить підписувати Охоронні договори - бо там вимоги до кожного. Нє! Тепер вимоги тільки до влади. А кожен селянин має кватиру і робить шо хоче. Яка Австрія, яка,курва, Європа. Он Марія каже - СУМНО. Та сумно і печально. Бо ніхто не збирається любити місто. Всі тільки користати. А якщо непонятно - то ЗРАДА. А скільки людей приходило допомагати наприклад на розкопки до Комплексу на Шпитальній? А все зробило кілька людей. І далі роблять щось суттєве живі люди. Ніхто не допоможе. Реставрації ніхто не хоче. Всі хочуть комфорту. Можна подумати, що комусь насправді "пече" збереження автентики. Не вірю. Всім потрібні лавочки, дитячі майданчики, добрі дороги, дахи і обладнані внутрішні двори. Неправда що хтось аж так переживає за спадщиною. Бо тоді б тихо збирались би і не вставляли собі пластикових вікон, не прорізали нові сходи і не чіпляли б дашків дурнуватих, не обшивали б собі балкони і не тулили б гаражів собі, і помили б коридори і поремонтували б ринви, і відновили б брами і старі двері, і не ліпили б ідіотські реклами і не замальовували б вітрини, не прорізали б нові вікна де були старі стіни, і почистили б металеві поручні на сходах і помили б вітражні вікна і....і....і...і не доводили б будинки свої до руїни. Хто дурить? Самі себе дуримо!

Немає коментарів:

Дописати коментар