пʼятниця, 19 березня 2021 р.

Igor Aleksandrovych: З ІСТОРІЇ ХОРУ с.Васючин


     Мирослав Бойчук: З не перевірених джерел, мені відомо (Богдан Кучер, який теж шукав там свої передачі та виступи, не дасть збрехати), що з відеоархівів Львівського телебачення, практично, нічого не збереглось. 

Працівники держархіву всім так кажуть "...того виступу не збереглось", щоб вухо не різало... Мабуть, не зручно їм казати "нічого не збереглось".

***

Igor Aleksandrovych:
Більш як півстоліття тому, хор місцевого колгоспу ім.Фрунзе під керівництвом Михайла Презляти, що складався з жителів Васючина, Воскресінець, Вільхової "підкорив" телебачення!Цей виступ на Львівському ТБ в 1969 році став надзвичайною подією для всього району. Можливість потрапити на телекран була рідкістю,бо тоді лише 2 канали транслювали передачі для населення: з Москви і Києва,а Львівське ТБ мало свій обмежений час ефіру.
За вихід тої передачі про життя у Васючині та виступ хору варто завдячувати,перш за все,тодішньому голові колгоспу Шпарику І.П.,вмілому керівникові і господарнику.
Той день для багатьох "хористів" запам'ятався й тим,що потім весь колектив і всі супроводжуючі святкували той успіх в львівському ресторані "Високий Замок".

До речі,хор,що налічував близько 80 учасників, успішно виступав на мистецьких районних і обласних конкурсах, був добротним колективом, який називали "народним".Допомогу у становленні хору в свій час також надавали вихідці із села: головний хормейстер Львівської Опери Олесь Грицак,викладач Теребовлянського культосвітнього училища Богдан Гнип.
Солістами найчастіше виступали Я.Александрович, Л.Левицька та ін.В майбутньому зібрати такий потужний і великий хор вже не було змоги...
На жаль,на моє звернення в Львівський держархів (там зберігаються телематеріали місцевого ТБ) відповіли,що того виступу не зберіглось.
З коментарів:

Богдан Кучер

Я на Львівському телебаченні провів десятки телепрограм у музичній та літературно-драматичній редакціях. Кілька років тому звернувся, щоб хоча б горстку програм переписати. Відповідь: РОЗМАГНІТИЛИ... Пізно. Треба було одразу переписувати для власної телефонотеки. А загалом щодо теле архівівсправи дуже кепські! Нікому це не в голові... Що й казати... Окремий пісенний архів ГЕРОЯ УКРАЇНИ ДМИТРА ГНАТЮКА добрі люди підібрали зі смітника...розумієте?

Немає коментарів:

Дописати коментар