четвер, 21 січня 2021 р.

Sergiy Trymbach: БРИТАНІЇ КЕРДИК - ЗНИКЛА КОРОЛЕВА


Йдеться про «королеву» на ймення Мерлін - символічну очільницю тих самих воронів, які давно вже мешкають в лондонській королевській фортеці Тауер (саме там зберігається імператорська державна корона).

Ті ворони є символами самої Британії - від ХУІІ століття, часів короля Карла ІІ. Аби символіка була стабільною - їх має бути не менше, ніж шестеро, отих воронів, за якими доглядає спеціальний служник і які знаходяться на державному утриманні.
Від тих часів Карла ІІ живе уявлення, що без воронів упаде Тауер і сама Британська імперія. Аби вони не відлетіли, їм періодично підрізають крила.
До речі, кожний із воронів має ймення, пов’язане з богами та міфологічними персонажами кельтів.
Тиждень тому, 13 січня, зникла ворона на прізвисько Мерлін, яка водночас вважається королевою отієї воронячої аристократичної популяції. Лишилось шестеро, усе на межі - заледве не на межі відчаю багатьох британців, які почули у тому віщування погибелі Британії.


Мерлін живе в Тауері з 2007 року, зникає звідтам не вперше. Уперше так надовго, то ж з"явилось припущення, що ворона загинула.
Тауерські ворони офиційно вважаються такими, що перебувають на службі у британській армії, у них є відповідні документи.
Увесь світ державний тримається на символах, на цілком конкретних міфах. Дмухни на котрийсь із них - і вже та держава хитається. От ворона зникла, і вже стільки тривог щодо могутньої Британської держави…

Урок простий: бережімо національні символи, вони мають здатність кудись відлітати, а чи й просто зникати.
(Інформація і фото з кількох відкритих джерел)
На фото:
Тауерські ворони і їх служник.
На одному з фото - "королева" Мерлін

Немає коментарів:

Дописати коментар