понеділок, 20 червня 2016 р.

В Івано-Франківську провели акцію на підтримку Центру сучасного мистецтва (+відео)


5806
    Сьогодні, 20 червня, в Івано-Франківському  Центрі сучасного мистецтва зібрались художники, письменники, журналісти, музиканти, бізнесмени, громадські діячі та просто небайдужі мешканці міста. Зібралися з метою підтримати Центр сучасного мистецтва та директора цього закладу Анатолія Звіжинського. Про це пишуть Версії


    Нагадаємо, що з ЦСМ в Івано-Франківську склалася непроста ситуація. По-перше – Центр може позбутися свого єдиного невеличкого приміщення на вулиці Шевченка, по-друге – склалася досить неоднозначна ситуація з конкурсом на заміщення посади директора ЦСМ (оскільки в діючого директора закінчується контракт).

Фото Ростислав Шпук
    Наразі, в зв’язку з ремонтом готелю “Дністер”, ЦСМ можна вважати фактично вже зачиненим, оскільки ТзВО “Надія”, яка володіє готелем , перекрила всі підходи до Центру – з вулиці парканом, з іншого боку загороджувальними стрічками.
Своєю акцію присутні не лише підтримали ЦСМ, але й  нагадали владі, що воювати з митцями  вкрай необачно.
======================================
До теми:
    Справа не лише в Звіжинському. Місто опинилося сам на сам з порозкриваними гнійниками і з двома таборами людей, де опоненти сучасного мистецтва виявились обєднанами, затятими і агресивними, як москалі, які не бажають й чути про іншу, крім їхньої, думку. Це заслуга Порто Франко, бо з малих виставкових залів ЦСМ чи галереі "Маргінеси" сучасне мистецтво раптово і абсолютно вихлюпнулось на вулиці: на міські площі, вокзал, білий дім, підлоги і стіни. Призвичаєні до мистецтва сучасного, ті, хто раніше ходив на виставки в ЦСМ та Маргінеси, кайфували. А для тих, хто всіляко уникав власного розвитку і вважав, що сучасне мист-во твориться лише у філармоніі та районних будинках культури, настали смутні часи.
    Раптом виявилося, що нічого не зрозуміло. Думати важко, бо мистецтво має бути або просто гарне,,або викликати максимум сльози чи сміх, а тут якесь не гарне, не сумне, і не смішне - що думати - не ясно. Думки злились в єдиному пориві - "Хто це дозволив?" і по-дитячому безпорадної петиції до влади захистити від кошмарного сучасного мистецтва. А влада по-дитячому безпорадно створила аж дві комісії. Єдині звиклі категоріі оцінки світу " подобається-не подобається", а як максимум "моя дитина може краще" не вратували від того, що місто уже захопив монстр сучасного мистецтва, квінтесенцію якого чомусь більшість стурбованих бачить як авторську роботу у вигляді купки гімна. І так, часто гімно - найпромовистіший культурний жест, промовистіший, ніж гуцульський ансамбль, що півстоліття виступає в одних костюмах, з одним репертуаром і вже давно нічого нового не промовляє, хоча й дуже гарний. Бо ансамбль перестав бути мистецтвом сучасним якраз півстоліття тому, і належить до мистецтва традиційного, якому не місце в Центрі Сучасного Мистецтва. Це як два різних відділи в магазині - рибний і мясний. Мер з членами комісіі, мабуть, мали на увазі, що вони особисто більше люблять традиційне, академічне украінське мистецтво. Але, мабуть, вони просто не знають, як це інтелігентно промовити, тож виходять недолугі спроби дорікнути Anatol Zvizhynskyy, чому в мясному він не продавав риби. Комісія й справді може закрити мясний, або почати там торгувати рибою.
     Але. Шановні любителі традиційного мистецтва на чолі з Руслан Марцінків: якщо ви не розумієте сучасного мистецтва і воно вам не подобається - це не привід по-совдепівськи брати ЦСМ під свій контроль і робити з нього академічну установу. Бо мистецтво СУЧАСНЕ відрізняється від НЕ СУЧАСНОГО тотальною свободою, відсутністю шаблонів і рамок, а також здатністю провокувати нове думання, наступати на болючі точки і розкривати гнійні рани суспільства сучасного. Якщо ви хочете зробити добро для міста - лишіть у спокоі Звіжинського і започаткуйте та профінансуйте у Франківську лекціі з сучасного мистецтва на базі ЦСМ. І самі на них походіть разом із членами обидвох комісій - по муралах і по директору ЦСМ. Бо наразі ви всі дружно плутаєте рибу з мясом. А сучасне мистецтво із вас лише посміється - бо воно вільне, і рота йому не заткне жодна комісія на чолі з мером. Навіть, якщо вам це не подобається. І так, воно вічне. Тож вважайте, якими ви увійдете в історію)) 

Немає коментарів:

Дописати коментар