неділя, 15 січня 2023 р.

Мирослав Бойчук: Не стало Великого друга України - Вахтанга Кікабідзе... (+ексклюзивне архівне відео та фото)


    Сьогодні, 15 січня 2023 року перестало битися серце популярного грузинського актора, естрадного співака, заслуженого артиста України, Народного артиста Грузинської РСР, Лауреата Державної премії СРСР, Почесного громадянина міста Тбілісі, вірного друга українського народу - Вахтанга Кікабідзе.

    Він двічі був з концертами і в Івано-Франківську, про що свідчать розміщені тут світлини... Перший раз у 1988 році у філармонії, вдруге у 2018 році в драмтеатрі, коли йому "стукнуло" 80... 

Розміщене на початку та в кінці публікації відео, саме з цього концерту. Знімати не дозволяли, тому "вижив" лише невеличкий шматочок концерту та післяконцертний автограф автору публікації.

 

   На світлинах: Концерт Вахтанга Кікабідзе в Івано-Франківській філармонії. Цей тур був приурочений 50-річчю з Дня Народження співака і актора. 1988 рік.  (Світлини з архівів Мирослава Бойчука)

    А народився Вахтанг Костянтинович Кікабідзе 19 липня 1938 року в Тбілісі. В дитинстві жив в районі Вера.
    Після закінчення школи навчався в Тбіліському університеті. Згодом працював у Тбіліській філармонії, навчався в Тбіліському інституті іноземних мов.


    У 1966 році дебютував в кіно — «Зустріч в горах» (режисер М. Санішвілі). Співав в квартеті «Діело», в ансамблі «Орера» (ударні інструменти, вокал), назву якого з грузинського мови можна перекласти, приблизно, як приспів «Ля-ля-ля». 
    У 1969 році вперше знявся у Георгія Данелії у фільмі «Не журись!» (Приз за кращу чоловічу роль Міжнародного кінофестивалю в Картагені. Наступним знаковим фільмом стала картина «Мелодії Верійського кварталу» (режисер Г. Шенгелія). У 1977 році вийшов фільм за його участю «Міміно» (Державна премія СРСР 1978 року).
    Вахтанг Кікабідзе за своїм сценарієм зняв комедію в чотирьох новелах «Будь здоровий, дорогий!» (Гран-Прі Габрово-83), фільм «Чоловіки і всі інші». У 1984 році знімався в телесеріалі «ТАРС уповноважений заявити...».


    Народний артист Грузинської РСР, лауреат багатьох міжнародних пісенних конкурсів і кінофестивалів. Почесний громадянин міста Тбілісі. У 2006 році була закладена його «Грузинська зірка» на площі перед будівлею Тбіліської філармонії. Кавалер орденів Міжнародного ордена Миколи Чудотворця (за примноження добра на землі, представлений від України), Міжнародного ордена Костянтина Великого і грузинських — ордена Честі і військового ордена Вахтанга Горгасала III ступеня. 
    До 70-річчя нагороджений грузинським орденом Перемоги імені Святого Георгія. Відмовився від російського ордена «Дружби» в зв'язку з конфліктом в Південній Осетії в серпні 2008 року. Крім того, Кікабідзе скасував свої ювілейні концерти в Москві, заявивши, що поважає російський народ, але в зв'язку з військовими діями Росії проти Грузії, — не може приймати нагороди і виступати там з концертами. З тих пір більше не відвідував Росію.


    Виконавець великої кількості популярних пісень («Чіто Гріто», «Мої роки — моє багатство» й інші). Постійно гастролює. Об'їздив з концертами п'ять континентів. У кінематографі створив галерею персонажів у фільмах, які стали улюбленими народом: «Не журись!», «Зовсім безнадійний», «Міміно» і «Фортуна», зняті режисером Георгієм Данелією.
    Навесні 2015 року Вахтанг Кікабідзе, в рамках всеукраїнського туру, дав сольний концерт в Києві. Свій двогодинний виступ артист присвятив пам'яті Небесної сотні. 22-23 липня 2019 року дав концерти в містах українського Донбасу (Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне) на честь 5-річчя визволення від російсько-терористичних загарбників.

    Батько — молодший лейтенант Костянтин Миколайович Кікабідзе, пропав безвісти в грудні 1942 року під Керчю, походив із імеретинського дворянського роду, працював журналістом.
Мати актора — Манана Костянтинівна Багратіоні, з грузинського князівського роду Багратіоні-Давітішвілі, гілка грузинської царської династії Багратіоні, була відомою співачкою, бабуся Ольга по материнській лінії — із старовинного князівського роду Аміреджібі з Картлі.
Дружина — з 1965 року Ірина Григорівна Кебадзе, в минулому прима-балерина Тбіліського академічного оперного театру.


    У Вахтанга Кікабідзе двоє дітей: прийомна дочка Марина Сагарадзе — акторка Тбіліського академічного театру імені Шота Руставелі, знімається в кіно, викладає в театральному ВУЗі сценічну майстерність, син Костянтин Кікабідзе — художник, закінчив Академію мистецтв, три роки працював за контрактом в Москві в посольстві Грузії, зараз живе в Торонто, Канада.
Онуки: старший онук — Георгій Арешидзе, син дочки, закінчив коледж в Зальцбурзі і Міжнародний університет Шиллера в Лондоні, і сини Костянтина: Вахтанг Кікабідзе, студент Американського університету в Благоєвграді (Болгарія), і Іван Кікабідзе, навчався в англійській школі в Тбілісі.
    Стрічки в яких знявся Вахтанг Кікабідзе: «Зустріч в горах» — Гія, «Не журись!», — Бенджамен, «Орера, повний вперед!», «Я, слідчий», — Георгій Мікеладзе, «Мелодії Верійського кварталу» — візник Павла, «Міміно» — Валіко Мізандарі, «ТАРС уповноважений заявити...» — Джон Глебб, «Веселенька поїздка», «Ольга і Констянтин» — Констянтина Гогуадзета. «Зникла експедиція» - Арсен Георгієвич Кобахідзе, комісар, «Псевдонім: Лукач» — Дурутті, «Дюма на Кавказі» — Аркапос, «Фортуна» — Фома Арчілович Каландадзе, капітан, та інших.
    Вічна пам'ять цій талановитій Людині з великої літери...

 
Автограф після концерту. Драмтеатр. 2018 рік.




Немає коментарів:

Дописати коментар